YABANCILAR HUKUKU

YABANCILAR HUKUKU


İKAMET İZİNLERİ REDDEDİLEN  YABANCILARIN DİKKATİNE ! 03.08.2018

 Gerek ilk müracaat olsun, gerekse İkamet uzatma başvuruları olumsuz olarak değerlendirilen ve haklarında (10) günlük süre içerisinde ülkeden çıkış yapmaları konusunda kendilerine tebliğ yapılan yabancılar;

Verilen (10) günlük süre içerisinde çıkış yapmaları durumunda, başvuruları olumsuz olarak değerlendirildiğinden geriye dönük kaçak kaldığı günlerin cezasını ödemek zorundadırlar.Bu rakam,  kaçak kaldığı günler oranında hudut kapılarında belirlenir.

(10) günlük süre içerisinde çıkılmaz ve ileri ki bir tarihte çıkıl yapılacaksa, yine kaçak kaldığı günler nispetinde yapılacak maddi ceza uygulamasına ilave olarak yaklaşık 1434 TL. daha bir ek ödeme talep edilir. Cezaların ödenmesi durumunda Deport işlemi yapılmaz.

Fakat;
Belirlenen ceza ve ilave ödemeler yapılmaması durumunda Yurda giriş cezası (Deport) verilir.
Böyle bir durumda deport işleminin kaldırılabilmesi için, yabancının ülke dışında bulunan Türk Konsolosluklarına müracaat ederek "Amacına uygun vize" alarak ülkeye yeniden giriş yapması gerekir. 

İKAMET İZİNLERİNDE ÖNEMLİ UYGULAMA DEĞİŞİKLİKLERİ.08.05.2018

KISA DÖNEM İKAMET İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER.

1.Pasaport fotokopisi.
2.Arka fonu beyaz biyometrik (4) adet fotoğraf
3.Özel Sağlık Sigortası (Sigorta başlangıç tarihi, vize ya da vize muafiyeti başlangıç tarihinden itibaren başlamalıdır.)
4.Yabancı, Başvuru formunda beyan ettiği geliri belgelemek zorundadır.Aksi durumda başvuru reddedilmektedir.
5.Kirada oturulan evin Tapu fotokopisi, Belediyeden alınacak numarataj belgesi, ve Güncellenmiş Tapu Belgesi.
6.Uzatma Başvurusu alınması gereken randevu ilk başvuru olarak alınırsa İşlem Red olunacaktır.
Diğer taraftan;
Çalıştırma amaçlı misafir etme, ev ve bakım hizmetleri, izinsiz çalışma kapsamında değerlendirilmektedir.Bu durumda işverene ve yabancıya idari para cezası uygulaması başlatılacaktır.

Ayrıca; İkamet İzinleri alınması konusunda, bankada hesapta para  bulundurma veya döviz bozdurma  işlemi (Banka dekontları geçerlidir),  yabancının Türkiye'ye giriş tarihinden itibaren aralıklı olarak gerçekleştirmesi yararlarına olacaktır.

TÜRKİYE’DE YATIRIMLAR YAPILMASI USULÜYLE TÜRK VATANDAŞLIĞINI KAZANMA.06.03.2018


Yabancıların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kazanması yöntemlerine, 12 Ocak 2017 tarihi itibariyle yeni bir yöntem daha eklenmiştir.
Belirtilen tarihte Resmi Gazete’de yayınlanan yeni düzenlemeye göre, aşağıda sıralanan koşullardan herhangi birini karşılayan yabancı ülke vatandaşları, ilgili Bakanlığın teklifi ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Bakanlar Kurulunun kararıyla Türk vatandaşlığını kazanabilirler.
1. Asgari 2 milyon ABD doları tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Ekonomi Bakanlığınca tespit edilen yabancılar.
2. Asgari 1 milyon ABD doları tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen yabancılar.
3.Asgari 100 (Yüz) kişilik istihdam oluşturduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca tespit edilen yabancılar.
4.Asgari 3 milyon ABD doları tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla, Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen yabancılar.
5. Asgari 3 milyon ABD doları tutarında devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı Hazine Müsteşarlığınca tespit edilen yabancılar vatandaşlık için müracaat edebilirler.

TÜRKMENİSTAN UYRUKLU YABANCILARA CEZA MUAFİYETİ.20.02.2018


Türkiye'ye 31.03.2011 tarihinden sonra giriş yapmış olan veya bu tarihten sonra Türkiye'de kaçak duruma düşmüş bulunan Türkmenistan uyruklu yabancılara 380-400 TL. aralığında ceza uygulanmaktadır.


ÖZBEKİSTAN DEVLETİ, TÜRK VATANDAŞLARINA  VİZE UYGULAMASINA SON VERDİ.

Mütekabiliyet esasları çerçevesinde, Türkiye'ye  uygulamayan ülkeler listesine Özbekistan da eklendi. Özbekistan, 10 Şubat 2018 tarihinden itibaren Türkiye vatandaşlarına 30 gün süreli vize muafiyeti uygulamaya başlıyor.


Türkiye'nin yabancılara uyguladığı

              vize politikası

117 ülkenin vatandaşları, ya Türkiye vizesinden muaftırlar ya da internetten e-vize alabilirler.
83 ülke vatandaşı ise Türkiye'ye seyahatleri öncesinde Türkiye'nin diplomatik temsilciliklerinden vize almak zorundadır.
Türkiye 11 Nisan 2014 tarihinde tamamen e-vize ile varış programına geçmiştir.
Türkiye, Avrupa Birliği üyeliği için aday ülke olarak Schengen Bölgesi'nin vize politikasından daha karmaşık bir vize politikasına sahip olsa bile, Norveç (AB üyesi değil)  Avusturya, Belçika, Hırvatistan, Güney Kıbrıs Cumhuriyeti, İrlanda, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, İspanya ve İngiltere gibi bazı AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına vize uygulamaktadır. 
Bu ülke vatandaşları büyükelçilik veya konsolosluğa vize başvurusu yapmak zorunda kalmamaktadır. Ancak;
Türkiye'ye AB ülkelerinden gelen tüm ziyaretçiler, ülkeye vardıklarında basit bir elektronik vize sistemi veya varışta pul vizesi ile vize alabilirler. 
Avrupa Birliği tarafından Türk vatandaşlarına uygulanan vize kaldırıldığı takdirde, Türkiye de Schengen ülkelerinin vatandaşlarına uyguladığı vizeyi kaldıracaktır.
Öte yandan Türkiye;
Belize, Bolivya, Kolombiya, Ekvator, Gürcistan, İran, Kosova, Lübnan, Fas, Peru, Saint Vincent ve Grenadinler, Trinidad ve Tobago ve Tunus gibi birçok diğer ülke ve bölgelere vizesiz seyahat imkanı verir.

Vizesiz girişler
Aşağıdaki 66 ülkenin vatandaşları en fazla 90 gün süreli vizeden muaftırlar:
 Fransa1 2
 Almanya1 2
 Fas
 Peru
 İsviçre1 2
AÇIKLAMA:
1 - Bu ülkelerin vatandaşları kendi ulusal kimlik kartları ile Türkiye'ye giriş yapmalarına izin verilir.
2 - Bu ülkelerin vatandaşları süresi dolan pasaportları ile Türkiye'ye giriş yapmalarına izin verilir. (5 yıla kadar)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

60 gün

Aşağıdaki 1 ülkenin vatandaşı en fazla 60 gün süreli vizeden muaftırlar:
·          Rusya
--------------------------------------------------------------------------------------------------

30 gün

Aşağıdaki 11 ülkenin vatandaşları en fazla 30 gün süreli vizeden muaftırlar:

     Moğolistan
     Tacikistan
     Tayland
     Türkmenistan
     Özbekistan

e-Vize

Aşağıdaki 43 ülkenin vatandaşları maksimum 3 ay kalış süreli, çoklu giriş e-Vizesi için (aksi belirtilmedikçe) başvurabilirler:

 Belçika* 1 2
 Fiji#
 Malta* 1
 Hollanda* 1
 Portekiz* 1 2
 İspanya* 1
 Tayvan#
 ABD
# - Bu ülkelerin vatandaşları ülkede 30 güne kadar kalabilirler ve tek bir giriş e-vize başvurusu için izin verilir.

* - Türk vatandaşlarına uygulanan Schengen vizesi kaldırıldığı takdirde bu ülkelerin vatandaşları Türkiye'ye vizesiz giriş yapabileceklerdir.

1 - Bu ülkelerin vatandaşları kendi ulusal kimlik kartları ile Türkiye'ye giriş yapmalarına izin verilir.

2 - Bu ülkelerin vatandaşları süresi dolan pasaportları ile Türkiye'ye giriş yapmalarına izin verilir. (5 yıla kadar)

Şartlı e-Vize

Aşağıdaki 58 ülkenin vatandaşları eğer Schengen Bölgesi veya OECD üyesi ülkelerinden birinin geçerli vizesine veya ikamet iznine sahipse, 1 ay boyunca geçerli tek giriş e-Vizesi başvurusu için belli koşulları sağlamaları durumunda uygundur:
 Çad
 Gana
 Gine
 Mali
 Togo

Vize gerekli

Aşağıdaki 21 ülkenin vatandaşları Türk diplomatik temsilciliklerinden seyahat öncesi vize almak zorundadır:

 Suriye Sadece üçüncü ülkelerden gelenler için.

1 - Bu ülkelerin vatandaşları kendi ulusal kimlik kartları ile Türkiye'ye giriş yapmalarına izin verilir.
2 - Bu ülkelerin vatandaşları süresi dolan pasaportları ile Türkiye'ye giriş yapmalarına izin verilir. (5 yıla kadar)


6458 SAYILI YABANCILAR VE ULUSLARARASI KORUMA KANUNU, 11.04.2014 TARİHİ İTİBARİYLE YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR.

Anılan Kanunun, Genelge Hükümleri doğrultusunda hazırlanan Yönetmeliğinin, güncel konulara ilişkin değişiklik uygulamaları, zaman zaman bu sayfada yer alacaktır.
MerSey Danışmanlık.

YABANCILARIN, TİCARİ-İDARİ VE ADLİ İLİŞKİLERİ. Güncelleme Trh:08.07.2015

- Yabancıların miras hakları var mıdır ?
- Yabancı lehine senet veya ipotek yapılabilir mi ?
- Yabancı ülkede boşanmış iki yabancı veya biri Türk biri yabancı, Türkiye de evlilik yapabilir mi ?

- Türk ve yabancı arasında, yabancı ülkede kurulan ticari ilişkilerde icra işlemleri nasıl yapılabilir ?

- Yabancı tüzel kişiler (şirketler) Türkiye de nasıl faaliyet gösterebilir ?

- Türk mahkemelerince hapis cezası almış yabancıların cezası nasıl infaz edilir ?
- Yabancılar, bir Türk vatandaşını evlat edinebilir mi ?
- Yabancılar, resmi kurumlara ve mahkemelere nasıl başvurabilir?

- Yabancı ülke tarafından, Türkiye de bulunan kendi vatandaşına tebligat nasıl yapılır ?

- Yabancılar hangi durumda taşınmaz edinebilirler ? 





AHISKA TÜRK'Ü OLDUKLARI İDDİASIYLA İKAMET İZNİ ALANLARLA İLGİLİ YENİ DÜZENLEME.
Güncelleme Trh: 02.02.2015

İkinci Dünya Savaşı dönemlerinde, eski SSCB toprakları, bugünkü Gürcistan Devleti toprakları içerisinde bulunan Ahıska bölgesinde yaşayan Türklerin, SSCB’nin o dönemki savaş politikaları gereği bu bölgeden uzaklaştırılmaları, Ukrayna ve Orta Asya ülkelerinde yaşamlarına devam etmeleri konusunda, hayvan vagonlarında toplu halde gece trenle sürgüne gönderilmeleri; 1991 yılında dağılan SSCB’nden bağımsızlığını elde eden Gürcistan Devletinin, bu bölgeden ayrılan Ahıska Türklerinin yeniden eski yerleşim yerlerine dönüşlerinde kabul edilebileceğini bildirmesine rağmen, daha sonradan yerleşim sözünü yerine getirmeyişi, eski SSCB topraklarına yayılmış Ahıska Türklerinin yurtlarına dönüşünü engellemiş, mağduriyetlerine yol açmıştır.

Doğup büyüdükleri eski topraklarına kabul edilmeyen Ahıska Türklerine bu kez ülkemiz sahip çıkarak, müracaatları halinde Türkiye’de yerleşimlerine ve vatandaşlık müracaatlarına kolaylık sağlamıştır.

Ancak;

Ülkemizde bulunan bir kısım yabancılar, Tüzel kişiliği bulunan bir takım dernekler aracılığıyla, Ahıska Türkü olmadıkları halde, sahte ve düzmece belgelerle Ahıska Türklüğünden İkamet İzni alarak vatandaşlık müracaatlarında bulunmuşlardır.

Düzenlenen belgelerin sahteliği ve yalan beyanda bulundukları anlaşılan bir kısım yabancıların kimi deport edilmiş, bir kısmı ise uzatma işlemlerinde bulunmayarak hala Türkiye’de kaçak durumda bulunmaktadırlar.

Ahıska Türklerine verilen İkamet izinleriyle ilgili yürütülen çalışmalar çerçevesinde Bakanlıkça çıkartılan Ocak-2015 tarihli bila sayılı Genelgede ;

Ahıska Türk'lüğünden teslim edilen belgelerden dolayı Sahtecilikten ifadesi alınmamış, hakkında Adli işlem yapılmamış, UYAP’a (Ulusal Yargı Ağı Projesi) düşmemiş yabancılarla ilgili, haklarında tedbir amaçlı şerh notu bulunsa da , talepleri halinde 6458 Sayılı Kanun’da belirtilen İkamet İzni çeşitlerinden, durumlarına uyan İkamet şekline esas müracaatlarında, İkamet İzni verilebileceği belirtilmiştir.

Buna göre;

Geçmiş dönemde Ahıska Türklüğünden dolayı İkamet izni almış, giriş-çıkış yapabilen, ancak uzatma başvurusu için istenilen sürgün belgelerini temin edemeyenler, müracaatları halinde Turistik veya durumlarına uyan diğer İkamet çeşitlerine sahip olabileceklerdir.

Ancak;

haklarında sahtecilikten dolayı işlem yapılmamış, Adli İfadeleri alınmamış, UYAP’a düşmemiş olmaları gerekmektedir.
MerSey Danışmanlık. 


OKUL KAYDI YAPTIRAN YABANCI ÖĞRENCİLERİN SAĞLIK HİZMETLERİ

Ülkemizde öğrenim gören ya da görecek yabancı öğrenciler, okula ilk kayıt tarihinden itibaren ilk üç ay içerisinde okul kayıt belgesi ve bir dilekçe ile birlikte, bulundukları İl de bulunan SGK İl Müdürlüğü ya da SGK Merkezlerine müracaat ederek Genel Sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerdir.

Diğer taraftan, ilk kayıt tarihinden itibaren, ilk üç aylık sürede SGK Müdürlüklerine müracaat etmeyen yabancı öğrencilerin ise, öğrenim süreleri boyunca bir daha Genel Sağlık Sigortası Tescili yapılmayacaktır.

Bu nedenle, yabancı uyruklu öğrencilerden genel sağlık sigortalısı olmak isteyenlerin, okullarına ilk kayıt yaptırdıkları tarihinden itibaren, üç aylık süre içerisinde sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine yazılı olarak talepte bulunmaları menfaatleri gereğidir.
MerSey Danışmanlık. 


İKAMET İZNİ VE ÇALIŞMA İZİNLERİ HAKKINDA

ÇIKIŞ YAPACAK YABANCILAR, YURTDIŞINDA 3 AY BEKLEMEDEN TEKRAR GİRİŞ YAPABİLECEKLERDİR.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün,21.05.2014 gün ve 4/3599 sayılı Genelgesinde;

“Türkiye’de 180 gün de 90 gün kalma süresini tamamlamış yabancılardan sınır kapılarımıza gelmiş olanlar, ancak ikamet izni almak şartıyla ülkemizde kalmaya devam edebileceklerinden, bu kapsamda olan yabancılarla ilgili:

Sınır kapısı Mülki İdare Amirliklerince;

1)Yabancının ülkemize girişine mani başka bir husus yoksa, giriş tarihinden itibaren İkamet izni almak üzere (10) gün içinde yaşadıkları il'deki Göç İdaresi Müdürlük ya da Başkanlıklarına başvuruda bulunmayı kabul ettiklerini beyan etmeleri kaydıyla girişlerine izin verilebilecektir.” Denilmektedir.

Dolayısıyla belirtilen sayılı Genelge, bu durumda olan yabancıların, ülkeye girişlerine dayanak teşkil eder.

Kural ihlali yapan yabancılara, ülkeye girişlerinde form imzalatılmaktadır.Şahıslar, bu formla birlikte Göç İdaresi Müdürlüklerine müracaat etmektedirler.


ÇIKIŞ YAPACAK KAÇAK YABANCILARIN DİKKATİNE...

Vize alanındaki AB Müktesebatına uyum kapsamındaki çalışmalar ve yasa dışı istihdam ve göçün kontrol altına alınmasını teminen, 5683 sayılı Yabancıların Türkiye’de İkamet ve Seyahatleri Hakkındaki Kanunun 3.Maddesinin 1.Fıkrasında yazılı Türkiye’deki kalış süresinin, 180 gün zarfında 90 gün olarak uygulanacağı; 180 günlük periyodun başlangıcının 01.02.2012 tarihinden önce olmayacağı Emniyet Genel Müdürlüğünün 13.01.2012 tarihli Genelgesiyle bildirilmiştir.

Buna göre;

Kaçak durumda olup da 6458 Sayılı Kanunun Yönetmelik Hükümleri gereğince, hudut kapılarında cezalarını ödemek suretiyle çıkış yapacak yabancı uyruklu şahısların ülkeye giriş tarihleri, 01.02.2012 günü ve sonrasında ise, 180 güne 90 gün Kuralını ihlal ettiklerinden yani 6 ay içerisinde 3 ay kalma sınırını aştıklarından, çıkış yaptıktan 3 ay sonra tekrar gelebileceklerdir.

Bu açıdan;

Cezalı durumda olup da, çıkış yapacak kaçak yabancıların her bilgiye itibar etmemeleri, bilgi kirliliğinin mağduriyetlerine sebep olabileceği; Kanunun yeni çıkması ve Genelge yorumlamasındaki farklılıklardan dolayı, 01.02.2012 tarihinden önce ülkeye giriş yapanlarla ilgili farklı hudut kapılarında farklı işlemlerin yapılabileceği; bu nedenle kaçak yabancıların yaptıracakları çıkış işlemleri esnasında, tekrar ne zaman giriş yapabilecekleri konusunda çıkış görevlilerinden bilgi almalarında yarar vardır.



KAÇAK YABANCILARA ŞARTLI ÇIKIŞ AFFI. 11.04.2014

KAÇAK YABANCILAR, KAÇAK KALDIKLARI GÜNLERİN CEZALARINI HUDUT KAPILARINDA ÖDEMELERİ HALİNDE, 3 AY SONRA TEKRAR GİRİŞ YAPABİLECEKLERDİR.


Ülkemizde kaçak durumda bulunan yabancılar, 11.04.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6458 sayılı Kanunun Yönetmelik hükümleri gereği, Hudut kapılarında cezalarını ödemeleri koşuluyla çıkış yaptıklarında, kendilerine Yurda Giriş cezası uygulanmayacaktır.


Ancak; 01.02.2012 tarihinde yayımlanan Genelge gereği, 01.02.2012 tarihinden sonra ülkeye giriş yapan ve kaçak duruma düşmüş yabancı uyruklular , 180 gün içinde 90 gün kalabilme kuralını ihlal ettiklerinden dolayı, çıkış yaptıktan (3) AY sonra tekrar ülkemize giriş yapabileceklerdir.

01.02.2012 tarihinden önce ülkeye giriş yapan yabancılarla ilgili , çıkış yapıp bir gün sonra tekrar girebileceği şeklinde uygulama yapıldığı belirtilmekte ise de, Hudut kapılarında yapılan çıkış işlemleri esnasında, tekrar girişin ne zaman yapılabileceği konusunda görevlilerden bilgi alınmasında yarar vardır.

11.04.2014 tarihinden önceki uygulamada, kaçak durumdaki yabancılar kaçak kaldıkları günlerin cezalarını ödemiş olsalar dahi, yurda giriş cezası uygulanıyordu. Ancak yeni uygulamada, cezalarını ödeyen yabancılar yurda giriş cezası almamaktadır. Sadece 01.02.2012 tarihinde yayınlanan Genelge Hükümleri gereği, çıkış yaptıktan 3 ay sonra giriş yapabileceklerdir. 
MerSey Danışmanlık.Güncelleme trh:22.04.2014



9 yorum:

  1. Ben azeriyim,,11 nisan 2015 de günüm doldu,,12 gun kacak olmuşum..ne kadar ceza ödeyecem?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba nisanlimin bir yilluk oturum izni vardi.9 eylul2015 te bitiyordu.nisanlim 1 eylulde kirgizistana gitti ve 5 eylulde istanbula geri dondu.buni istanbul havalimani polisi kirgizistana geri dondurdu.bunun kac ay kalmasi gerek kirgizistanda ve polis gunu dolmadan sinir disi yapabilirmi

    YanıtlaSil
  3. Kirgiz kiz arkadasim oturumu 9 eylul 2015 te bitiyordu.bu 1 eylulde kirgizistana gitti.5 eylulde istanbula geri dondu.havalimani polisi bunu kirgizistana geri gonderdi.bunun kac ay kalmasi gerek kirgizistanda

    YanıtlaSil
  4. Yanımızda çalışan yabancı uyruklu çalışanımızın 3 ay beklemeden Türkiye'ye geri dönmesi için ne yapabilirim

    YanıtlaSil
  5. Ben cezami odemisim 10 gunluk zorunlu giris ala bilirmiyim oturum iznine basvuru yapmak icin

    YanıtlaSil
  6. Ben ozbekistanliyim calisma viza ile geldim bir yil gecti kacak kaldik gunumami caza odeycegim yoksa calisma vizam olsada caza odeycem mi ve iki yillik caza ne kadar olyo tsklar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaçak kaldığınız günlerin cezasını ödeyerek çıkış yapmanız gerekir.İlk ay için 50 $, diğer aylar için ise 10 $ üzerinden hesaplama yapabilirsiniz.Ancak kesin ve net rakam hudut kapısında hesaplanacaktır.

      Sil
  7. Selam ben nasil deport olub olmadiqimi anlaya bilirim lutfen kim bana yardm eder pasaporta iptal deye sey yazmiwlar

    YanıtlaSil
  8. vize ihmali cezayi odemedigim icin deportum var,,cocuklarim da ayni,calisma vizesi aldim ama cocuklarimin da deporu oldugu icin turkiyeye gidemiyorum,ne yapmam gerek,konsolos burdan veremeyiz diyo refaketci vizesini ama

    YanıtlaSil