YABANCILARA İKAMET İZNİ (2019)

 YABANCILARA İKAMET İZNİ 
(Yönlendirme ve Teknik destek verilir.İkamet İzni İşlem takibi yapılmaz.)
İletişim numaramız:0 (530) 682 29 00






Yabancılara oturum izinleri alınmasında, Göç İdaresi Müdürlüğünce istenilmekte olan ÖZEL SAĞLIK SİGORTA POLİÇELERİ  düzenlenmektedir.
İKAMET İZNİ UZATMA İŞLEMLERİ, RANDEVU ALMA USULÜYLE GERÇEKLEŞTİRİLECEKTİR.Güncelleme trh:15.05.2019

02.05.2019 tarihi itibarıyla İkamet izni uzatmalarında posta (kargo) usulü başvuru sona erdirilerek ilk müracaatta olduğu gibi randevu sistemine geçilmiştir.

Uzatma başvurusu yapan yabancıların, başvuru formlarında belirtilen randevu gün ve saatinde Göç İdaresi Müdürlüklerince talep edilen belgelerle birlikte başvuru yaptıkları il göç idaresi müdürlüklerinde hazır bulunmaları gerekmektedir.

İkamet izni  harç tutarları

 01.01.2019 tarihi itibari ile değişikliğe uğramıştır.
 İKAMET İZNİ HARÇ TUTARLARI
2019 YILI HARÇ TUTARI
TEK GİRİŞ VİZE HARCI


   567,50 TL.

DEĞERLİ KAĞIT BEDELİ
   89 TL
İKAMET İZİNLERİ REDDEDİLEN  YABANCILARIN DİKKATİNE ! 03.08.2018

 Gerek ilk müracaat olsun, gerekse İkamet uzatma başvuruları olumsuz olarak değerlendirilen ve haklarında (10) günlük süre içerisinde ülkeden çıkış yapmaları konusunda kendilerine tebliğ yapılan yabancılar;

Verilen (10) günlük süre içerisinde çıkış yapmaları durumunda, başvuruları olumsuz olarak değerlendirildiğinden geriye dönük kaçak kaldığı günlerin cezasını ödemek zorundadırlar.Bu rakam,  kaçak kaldığı günler oranında hudut kapılarında belirlenir.

(10) günlük süre içerisinde çıkılmaz ve ileri ki bir tarihte çıkıl yapılacaksa, yine kaçak kaldığı günler nispetinde yapılacak maddi ceza uygulamasına ilave olarak yaklaşık 1434 TL. daha bir ek ödeme talep edilir. Cezaların ödenmesi durumunda Deport işlemi yapılmaz.

Fakat;
Belirlenen ceza ve ilave ödemeler yapılmaması durumunda Yurda giriş cezası (Deport) verilir.
Yabancının yeniden Türkiye'ye giriş yapmak istemesi durumunda, deport işleminin kaldırılabilmesi için yabancının ülke dışında bulunan Türk Konsolosluklarına müracaat ederek "Amacına uygun vize" alması gerekmektedir. 
Amacına uygun vize de en uygun yaklaşım, Çalışma İzni Vizesidir. 
Diğer vizeler ise; Öğrenim, T.C. vatandaşı ile  Evlilik , Türkiye'den Konut alınması, Tedavi vizeleridir.

İKAMET İZİNLERİNDE ÖNEMLİ UYGULAMA DEĞİŞİKLİKLERİ.08.05.2018

KISA DÖNEM İKAMET İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER.

1.Pasaport fotokopisi.
2.Arka fonu beyaz biyometrik (4) adet fotoğraf
3.Özel Sağlık Sigortası (Sigorta başlangıç tarihi, vize ya da vize muafiyeti başlangıç tarihinden itibaren başlamalıdır.)
4.Yabancı, Başvuru formunda beyan ettiği geliri belgelemek zorundadır.Aksi durumda başvuru reddedilmektedir.
5.Kirada oturulan evin Tapu fotokopisi, Belediyeden alınacak numarataj belgesi, ve Güncellenmiş Tapu Belgesi.
6.Uzatma Başvurusu alınması gereken randevu ilk başvuru olarak alınırsa İşlem Red olunacaktır.
Diğer taraftan;
Çalıştırma amaçlı misafir etme, ev ve bakım hizmetleri, izinsiz çalışma kapsamında değerlendirilmektedir.Bu durumda işverene ve yabancıya idari para cezası uygulaması başlatılacaktır.

Ayrıca; İkamet İzinleri alınması konusunda, bankada hesapta para  bulundurma veya döviz bozdurma  işlemi (Banka dekontları geçerlidir),  yabancının Türkiye'ye giriş tarihinden itibaren aralıklı olarak gerçekleştirmesi yararlarına olacaktır.


TÜRKMENİSTAN UYRUKLU YABANCILARA CEZA MUAFİYETİ.20.02.2018

Türkiye'ye 31.03.2011 tarihinden sonra giriş yapmış olan veya bu tarihten sonra Türkiye'de kaçak duruma düşmüş bulunan Türkmenistan uyruklu yabancılara, 2011 yılından bu yana kaçak kalmış olsa dahi, çıkış işlemleri esnasında sadece 380-400 TL. aralığında para cezası uygulanmaktadır. 

İkamet izni  harç tutarları
 01.01.2018 tarihi itibari ile değişikliğe uğramıştır.
 İKAMET İZNİ HARÇ TUTARLARI
2018 YILI HARÇ TUTARI
TEK GİRİŞ VİZE HARCI
MÜTEADDİT GİRİŞ (ÇOKLU)
TEK TRANSİT
ÇİFT TRANSİT

   458,70  TL
1.536,30 TL.
   458,70 TL.
   920,30 TL.
DEĞERLİ KAĞIT BEDELİ
     72 TL
İKAMET İZİNLİ YABANCININ, YURT DIŞINDA KALMA SÜRESİ NE KADARDIR?

6458 Sayılı yasa gereği, Türkiye'de mevcut ikamet izni bulunan yabancıların, yıl içerisinde toplamda  yurt dışında en fazla kalma süresi (120) gün olarak sınırlandırılmıştır.
Ancak;
13.08.2016 tarihinden itibaren, yurt dışında kalma süre sınırı kaldırılmıştır.İkamet süresi içerisinde, yıl içerisinde dilenildiği kadar yurtdışında kalınabilir.güncelleme tarihi:01.04.2017



Çalışma izni  İptal edilenlere, Turistik ikamet izni verilip verilemeyeceği...13.02.2017
"Ev Hizmetleri" kategorisinde, Çalışma İzni marifetiyle Türkiye’de ikamet eden yabancıların, İşverenleri  tarafından izinlerinin iptal edilmesi durumunda, yeniden Turistik İkamet iznine başvurularıyla ilgili uygulama değişti. 23.01.2017 tarihli uygulama çerçevesinde, Çalışma İzni iptal edilen yabancılar, izin iptal tarihi itibariyle (1) yıllık süre içerisinde kısa dönem turistik ikamet iznine başvuru yapamayacaklardır. Ancak farklı amaçlı ikamet izni başvuruları değerlendirilmeye alınacaktır.(Konut, Evlilik...vs.) Daha önceki uygulamalarda, Çalışma izninin iptalini müteakip, ilk 10 günlük süre içerisinde randevu alınması halinde  Turistik ikamet izni alınabilmekteydi.

TURİSTİK İKAMET İZİNLERİ, ÇALIŞMA İZNİNE ÇEVRİLMELİDİR.Güncelleme trh:25.03.2016

Bazı işverenlerin, SGK primlerindeki artışı gerekçe göstererek, (1) yıllık Turistik İkamet izni marifetiyle  ülkemizde yaşayan  yabancıları, Çalışma İzni almadan ev hizmetleri veya şirket adreslerinde çalıştırdıkları aşikardır.

Çalışma İzni alınmadan, Turistik İkamet izniyle yabancı çalıştırmanın, İdari ve maddi cezai müeyyideleri bulunmaktadır.

Diğer yandan;

Bazı yabancılar ise, Turistik İkametlerin her defasında (1) yıl uzatıldığı şeklinde yanılgıya düşerek, Giriş-Çıkış yapmadan, her yıl (1)’er yıl uzatma talebinde bulunarak turistik İkamet izinleri ile İzinsiz çalışmakta veya yaşamaktadırlar.

Çıkan genelgelerde, her ne kadar çıkış yapmadan uzatma işlemleri yapılır denilir ise de; Turistik ikamet izinleri her yıl uzatılacak anlamına gelmez.

Örneğin:

İlk kez (1) yıllık Turistik İkamet İzni alındı.

2.yıl ise; Giriş-Çıkış yapmadan hazırlanan uzatma evrakları Kargo ile gönderilerek, uzatma işlemi yapılabilir.

Ama, Normal koşullarda 3.yıl böyle bir uzatma işlemi yapılamaz.Çünkü;Hiç çıkış yapmadan yabancı hayatını nasıl idame ettirmektedir? Böyle bir durumda yabancı, Çalışma İzni almadan ülkede çalışıyor imajını yaratır.

Ya giriş-çıkış yaparak yeniden ilk müracaat gibi işlem yapılacak, veya 2.yıl uzatılan İkamet izni süresi içinde, izin bitmeden  Turistik İkamet İzninin Çalışma İznine çevrilmesi gerekecektir.

Suiistimallerin önüne geçilmesi amaçlanan bu uygulamayı, uygulayıcı birimlerle birlikte işveren veya  yabancının iyi değerlendirmesi gerekecektir.Güncelleme trh:25.03.2016






İkamet izni nasıl alınır , oturum izni ama , yabancılara oturum , yabancılara ikamet alınması kaçak yabancılara oturum alma , yabancılara çalışma izni nasıl alınır , kaçak yabancılara çalışma izni , yabancılara şirket kurma ve daha bir çok konuda MerSey Danışmanlık Hizmetinizde.



ETİKETLER:İkamet izni, Yabancılara oturum alma, Yabancılara çalışma izni alınması, İkamet İzni uzatma, Çalışma İzni uzatma, Çalışma İzni yurtdışı başvurusu, Konsolosluktan çalışma izni alma,kaçak yabancıya oturum alma, kaçak yabancıya çalışma izni alma, bakıcıya ve firma çalışanlarına çalışma izni alma.

9 yorum:

  1. Selam. Azerbeycan vatandaşıyım. 2010 senesinde 9 ay. 2013 senesinde de 3 ay. her ay giriş çkış yaparak kaldim. cezam yok. Turkiye Ankara da oturum izni ve daha sonra çalişma iznini nasl ala bilirim?
    2012 senesinse Baku Turk konsolosluguna gitmisdim 1 sene calisma izni icin benden 2000 $ dolar para istendi. o yuzden alamadim. oturum ve calisma iznini Turkiye Ankara da ki Azerbeycan Bas konsoloslugundan ala bilir miyim ?
    ben Turkiye de iltica etmek istiyorum. yapa bilirmiyim ?
    Turkiyede yasamak ve ölene kadar da Türkiye de nefes alamk istiyorum. lutfen yardimci olun. Saygilar...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Eşim Belarus uyruklu 2 yıldır evliyiz ve Türkiye'de yaşıyoruz.Eşimin ikamet süresi Ağustos 2014 te bitti.1 Ocak'ta giriş çıkış yapacak.Havaalanında tedarikli olmamız açısından nekadar ceza öderiz? Bu konuyla ilgili yardımcı olursanız sevinirim çünkü çok araştırdım ve bir sonuç elde edemedim.

    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  3. Tam aradigim bilgileri sizin sitenizde buldum,cok sorularim cevaplandi! Allah sizden razi olsun!
    Ben Altinay,24 yasinda,Kirgizistan vatandasiyim,9 aylik ikametsiz kaldigim icin kendim hudut kapilarina giderek cezami odeyerek cikis yaptim. Ama maalesef bu ikinci kez cezali cikis oldugunan dolayi 9 aylik kacak durumum icin 1 sene sinir disi edildim,yani deport oldum. Ve iki kez de ikamet izni basvuru yapmadigim tek sebep internet uzeri aldigimiz randevu saatleri hep ama hep dolu,bunu duzeltmez ise bi cok ikamet izni almak isteyen yabancilar bile kacak duruma dusuyor. Deportumu kaldirdim. Nasil derseniz - kendi ulkemde Turk Konsoloslugunda vizeye basvurdum (buradan erkek arkadasim noter tasdikli davetiye ve is yerinen maddi durum belgesin gonderdi orijinal seklinde islak imzali. Bu bilgiler ile beraber gereken baska evraklari tamamlayip vizeye basvuruda bulundum. Vize onay cevabi 2 haftada geldi,onaylandi! Cok sansliyim! Yoksa hayir cevabi da gelebilirdi. Onaylandigi gun konsolosluga gidip pasaportumu biraktim (vize pasaportun icine yapistiriliyor) ve 3 aylik vize icin 60$ odeme yaptim. Daha 10 gun sonra vizem hazir oldu. Boylece hemen Turkiyeye giris yaptim. Giriste biraz beklemek zorunda kaldim,biraz derken koskoca 3.5 saat,olsun ya deport kaldirildi. Lakin boyle bi sorum var giris yaptigimda havaalaninda (Ataturk) polis tarafindan 180 gunde 90 gunu doldurdum ve 10 gun icinde acil ikamete basvurmam gerektigine dair kagidi imzalamak zorunda kaldim. Anlattim defalarca ve gosterdim pasaportumdaki daha 3 aya kadar gecerli yepyeni vizem oldugunu ama ikna edemedim. Simdi soru soruyorum: bu 3 aylik vize olduguna ragmen 10 gun icinde ikamet izni icin basvurmam sart mi? Bu vize bir ise yaramiyor mu? Ve 2014 sene aldigim ve suresi biten oturma iznimi uzatarak mi basvuru yapacagim ya da ilk basvuru seklinde kisa donem ikamet izni mi sececegim?
    Simdiden herkeze tesekkurler,insAllah benim yukarida yazdiklarim birilerin isine yarayacaktir ve benim de sorularima biri cevap verebilecektir

    YanıtlaSil
  4. önceden türkiyeden sinirdişi olmuş biri uzun süre sonra türkiyeye gelib 7sene çalışma izni olarak ikamet etmiş ve vatandaşlik için başvuruda bulunmuş. Sorum şu önceden sinirdişi olunmasi vatandaşlik almasina bir engel olur mu? önceden teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Merhaba ben Turk vatandasi esim yabanci evliyiz 3 ay once ikamet tezkeresine basvurduk bekliyoruz. Gecici bir kagit verdiler goc idaresinden bu kagitla esimin giris cikis yapabilecegi soylendi 19 mayista 2016 da esim ulkesine cikis yapti toplam sure 22 gun oldu 9 haziranda Turkiyeye giris yapicak herhangi bir problem olurmu evlilik cuzdani yaninda goc idaresinin verdigi gecici kagit yaninda saygilar

    YanıtlaSil
  6. Eşim Ukrayna vatandaşı esimle daha resmi olarak evlenmemiştik eşim 90 gün Türkiye de kalması gerekirken 135 gün kaldı ve ceza aldı.700 TL ama odeyemedik ve eşim 5 yıl Türkiye ye giriş yasağı getirildi ben 13 haziran da evlendim onun Ukrayna'da ve pasaport tü ERTASH olarak değiştirildi yani benim soyadı ma geçti ondan sonra 21.eylul. Gününde Ukrayna dakika türk konsolosluğuna bilgilendirdik ve eşimin pasaport tunda ERTASH geçerken benim nüfus aile tablosu şunda eski soyadı geçiyor. Biz Türkiye ye gitmek istiyoruz acaba aile birleşim vizesi almasak da gidebilir miyiz. Esenboğa da bir. Sorun çıkar mı? 5 yıl olan cezası yüzünden yada çıkarsa kapıda ödeme imkanı varmı? Yada şartlı giriş mi? Yapıla bilir mi??

    YanıtlaSil
  7. Merhaba ben yunan vatandasiyim bir yilik otuma izni aldim iznim 30eylul 2017 bitti cikis yapacam turkiyeden hudut kapidinda yirmi gunluk ceza nekadar olur

    YanıtlaSil

  8. Blogger İletişim Formu
    01:22 (13 saat önce)
    Alıcı: ben

    Merhabalar. esim rus. 2013 yilinda turkiyeye geldik ve tum islemlerimizi
    yaptirdik. fakat daha sonraki sureclerde 4 yil kadar bi sure kacak durumuna
    dustuk. Simdi esimin giris cikisini yapmayi planliyoruz. Cikarken cezalari
    odememiz durumunda hemen giris yapabilirmiyiz? 4 yasinda bir de kizimiz
    var. ortada kalmak istemiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cezanızı ödeyerek çıkış yapmanız durumunda giriş yapılabilir.Şartlı giriş yapılacaktır.Tekrar giriş yaptıktan sonra 10 gün içerisinde Aile İkamet izni alınmasına yönelik Randevu almanız gerekir.Randevu günü hazırlanacak evraklarla birlikte eşinizle birlikte Göç İdaresi Md.lüğüne başvuru yapmalısınız.

      Sil